środa, 14 lutego 2018

Keks z orzechami na białkach

Wiem, że kilka osób czeka na ten przepis. :) Pyszna babka z białek, trochę w smaku przypomina bezę orzechową. Skórka jest bardzo chrupiąca, a środek mięciutki. 

Keks z orzechami na białkach

Składniki
  • 8 białek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 szklanki mąki
  • 25 dag masła (roztopionego) + do wysmarowania formy
  • 250 g łuskanych orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić bardzo sztywną pianę z białek, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, a na końcu ubijać jeszcze z cukrem wanilinowym. Ubijać jeszcze przez 10 minut. Następnie mieszając delikatnie łyżką lub szpatułką, wsypywać porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewać po trochu roztopione masło. Na końcu dodać posiekane orzechy, wymieszać i wyłożyć masę do wysmarowanej masłem formy keksowej o długości około 30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C  około 45 minut, do suchego patyczka.

Keks na białkach z orzechami 

Keks orzechowy na białkach 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz