wtorek, 9 stycznia 2018

Odwrócone ciasto ananasowe

Szybie i proste ciacho z kuchni amerykańskie, idealne na podwieczorek.

Odwrócone ciasto ananasowe 

Składniki

  • 170 g masła
  • 1 puszka ananasa
  • kandyzowane wiśnie
  • 4 jajka
  • 200 g mąki 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
Masło wyjąć wcześniej z lodówki, pokroić w małą kosteczkę i odłożyć do zmięknięcia. Piekarnik nagrzać do 180*C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem. Ananasa wyjąć z zalewy, syropu nie wylewać. Na dnie formy ułożyć plasterki ananasa, rozłożyć kandyzowane wiśnie. Jajka wbić do dużej miski, dodać 5 łyżek syropu z puszki po ananasie i zmiksować na jednolitą masę (około 10 sekund). Mąkę przesiać do drugiej miski, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Do miski z jajkami dodać miękkie masło oraz mąkę z cukrem, wszystko zmiksować do uzyskania jednolitej masy (około 15 sekund). Masę wyłożyć łyżką do tortownicy, bezpośrednio na ananasa, delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez około 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto odstawić na około 8 minut, następnie obkroić boki i zdjąć obręcz. Ciasto przykryć paterą, tacą lub talerzem i odwrócić formę do góry dnem (wcześniej założyć rękawicę kuchenną). Odkleić papier ze spodem tortownicy pozostawiając ciasto na paterze. Inspiracja Kwestia Smaku.

Odwrócone ciasto ananasowe 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz