środa, 10 stycznia 2018

Ciasto dyniowe

Kolejny przypis z kuchni amerykańskiej. Pyszne ciasto dyniowe.

Ciasto dyniowe

Ciasto
  • 1 szklanka purre z dyni
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • skórka starta z 2 mandarynek
  • 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek

Polewa
  • 50 g białej czekolady 

Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm posmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180*C.  Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, roztopić na małym ogniu co chwilę mieszając. Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia. Mus z dyni włożyć do miski, dodać skórkę z mandarynki i wlać roztopione masło z cukrem, wymieszać, ostudzić. Odłożyć pół szklanki otrzymanej masy na polewę. Do reszty dodać żółtka i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Delikatnie połączyć składniki suche i mokre oraz pianę z białek - mieszając wolno łyżką, tylko do połączenia się składników. Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 1h do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Polewa. Do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę, wymieszać. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone. Inspiracja Kwestia Smaku.

Ciasto dyniowe 

1 komentarz: