czwartek, 11 stycznia 2018

Brownie z kremme orzechowym

Brownie z orzechami i kremem z masła orzechowego. Pyszne!

Brownie z kremem orzechowym

Ciasto
  • 200 g masła
  • 1 łyżka sypkiej kawy rozpuszczalnej 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 135 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
Krem orzechowy
  • 1/3 szklanki masła orzechowego
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka likieru amaretto (opcjonalnie)
  • do posypania: orzechy, cynamon

Ciasto. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 25 - 26 cm wyłożyć  papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Masło włożyć do rondelka, dodać kawę, wanilię i kakao. Roztopić na minimalnym ogniu co chwilę mieszając. Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszać do roztopienia na gładką masę. W oddzielnej misce wymieszać jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną masę czekoladową i wymieszać. Dodać mąkę oraz połamane orzechy i znów wymieszać na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Krem orzechowy. Wszystkie składniki umieścić w misce i ubijać przez ok. 2 minuty do podwojenia objętości, na puszysty krem. Posmarować po całkowicie wystudzonym cieście, posypać orzechami i cynamonem.

Brownie z kremem orzechowym 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz