piątek, 29 września 2017

Włoskie ciasto z ricottą i śliwkami

Mięciutkie, delikatne ciasto. Wyraźnie czuć smak cytryny, ale najważniejsze są śliwki.

Włoskie ciasto z ricottą i śliwkami 

Składniki
  • 3 jaja
  • 200 g cukru
  • 250 g ricotty
  • 50 ml oleju 
  • skórka z 1 cytryny
  • 300 g mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600 g śliwek
Jaja ubić z cukrem, aż zwiększą swoją objętość. Dodać serek ricotta, delikatnie wymieszać. Wlewać strużką olej, dodać otartą skórkę z cytryny i miksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Gęste ciasto,  przełożyć do formy o średnicy ok 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć odpestkowane śliwki, jedna przy drugiej, rozcięciem ku dołowi.  Piec w temperaturze 160ºC  przez około  1h lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Włoskie ciasto z ricottą i śliwkami 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz