poniedziałek, 4 września 2017

Tiramisu z zieloną herbatą

Pyszny, wszystkim znany włoski deser, dzisiaj w odrobinę innej odsłonie.

Tiramisu z zieloną herbatą 

Składnik
  • 1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy
  • 2 łyżeczki japońskiej herbaty matcha
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • szczypta skórki startej z grejpfruta lub pomarańczy
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 125 g serka mascarpone
  • 8 podłużnych biszkoptów


Zaparzyć kawę i wlać ją do płaskiego talerza. Zieloną herbatę wymieszać z ciepłą śmietanką kremówką i skórką z grejpfruta. Żółtka ubić mikserem razem z cukrem pudrem na  puszystą i gęstą pianę. Delikatnie wymieszać z rozpuszczoną w śmietance zieloną herbatą, odstawić. Wymieszać serek mascarpone, następnie delikatnie połączyć go z masą z żółtek i herbaty. Biszkopty przełamać na pół i maczać je w kawie i układać w kieliszkach lub pucharkach na zmianę z kremem. Posypać, schłodzić w lodówce. Inspiracja Kwestia Smaku. 

Tiramisu z herbatą macha 

Tiramisu


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz