czwartek, 7 września 2017

Muffiny z jagodami i otrębami

Pyszne babeczki z ziarnami i  owocami. Będą idealne na drugi śniadanie dla naszych pociech. 

Muffiny z jagodami i otrębami 

Składniki

  • 200 g jagód
  • 50 g otrębów 
  • 125 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 150 g oleju 

Jagody opłukać i osuszyć. Wymieszać otręby lub płatki z mlekiem i odstawić na czas przygotowania reszty składników. Do jednej miski przesiać mąkę razem z sodą, solą i proszkiem do pieczenia, wymieszać. Do drugiej - wbić jajka, wsypać cukier, wlać olej i wymieszać widelcem. Połączyć obydwie masy razem z nasączonymi w mleku otrębami i jagodami, delikatnie i krótko mieszając łyżką. Masą napełnić papilotki i wstawić do piekarnika. Pic w piekarniku rozgrzanym do 180*C ok 30min. 

Babeczki z jagodami i otrębami 

Babeczki z jagodami i otrębami 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz