poniedziałek, 9 października 2017

Torta con ricotta

Nieskomplikowany, szybki do zrobienia włoski deser.

Tarta z ricottą 


Składniki
  • 100 g masła
  • 200 g mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka  ekstraktu z wanilii
  • 250 g ricotty
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki  kandyzowanej skórki pomarańczowej 
Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem, zamknąć obręcz, spód i boki tortownicy posmarować masłem. Masło roztopić, ostudzić. Do jednej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli oraz cukier puder oraz wanilię i ubić mikserem na puszystą i jasną masę. Odłożyć 1/3 ubitej masy i wymieszać ją lub krótko zmiksować na małych obrotach miksera z ricottą i 2 łyżeczkami mąki.
Do pozostałej ubitej masy dodać mieszankę mąk, masło, startą skórkę z pomarańczy, sok oraz smażoną skórkę pomarańczową. Zmiksować na minimalnych obrotach miksera na jednolitą masę. Wyłożyć do przygotowanej formy, na wierzch łyżką wyłożyć ricottę i rozprowadzić ją na wierzchu ciasta. Piec przez ok. 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Inspiracja Kwestia Smaku. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz