sobota, 2 września 2017

Ciasto kokosowe ze śliwkami

Połączenie śliwek z kokosem i cytryną to jedno z tych połączeń, które ciężko sobie razem wyobrazić, ale po upieczeniu ciężko się od niego oderwać. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, pełne owoców!

Ciasto kokosowe ze śliwkami 


Składniki
  • 125g masła
  • 125g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75g wiórków kokosowych
  • 125g  jogurtu 
  • 450g śliwek 
Lukier
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka kokosu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Utrzeć masło z cukrem do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim. Dodać skórkę z cytryny i zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe na zmianę z jogurtem, wymieszać  do połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. W ciasto powciskać przepołowione śliwki bez pestek. Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Składniki lukru wymieszać. Polukrować placek. Inspiracja Moje Wypieki. 

Ciasto kokosowe ze śliwkami 

Ciasto kokosowe ze śliwkami 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz