poniedziałek, 18 września 2017

Sernik miodowo-cynamonowy z pierniczkami

Sernik o bardzo wyraźnym miodowym smaku, dosyć słodki.

Sernik miodowo-cynamonowy 

Masa serowa
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 200 g dużych pierniczków 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 4 łyżki miodu
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • kawałki pierniczków
Spód formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając resztę papieru na zewnątrz. Na dnie formy ułożyć pierniczki. Zmiksować zmielony twaróg z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie dodawać stopniowo całe jajka niezbyt długo miksując po każdym jajku, do połączenia się składników. Dodać miód oraz śmietankę kremówkę, zmiksować. Wyłożyć na pierniczki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec jeszcze przez 90 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika. Sernik ostudzić, zdjąć obręcz, wstawić do lodówki na całą noc bez przykrycia.  Posypać cynamonem przez sitko i udekorować kawałkami pierniczków i laską cynamonu. Inspiracja Kwestia Smaku.

Sernik miodowo-cynamonowy 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz