piątek, 22 września 2017

Muffiny dyniowe

Sezon dyniowy w pełni, więc trzeba korzystać. Muffinki  są pyszne i mają obłędny kolor.
Muffiny dyniowe

Składniki
  • 300 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 170 g cukru
  • szczypta soli
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru wanilinowego 
  • 2 jajka 
  • szklanka purée z pieczonej dyni
  • 60 ml mleka
  • 150 g roztopionego masła

Dodatkowo 
  • wiśnie 
  • śliwki 
  • pestki dyni 
  • cukier puder

Piekarnik nagrzać do 190*C.  Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników. Dodać cukier, sól, skórkę z pomańczy, wanilię. Wymieszać i odstawić. W drugiej misce roztrzepać widelcem jajka razem z purée z dyni. Dodać roztopione masło i mleko wmieszać. Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i krótko oraz delikatnie mieszamy. Ciasto wyłożyć do papilotek, na wierzchu można położyć owoce i pestki dyni. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut, do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem. Inspiracja Kwestia Smaku. 

Muffiny dyniowe

Muffiny dyniowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz