czwartek, 20 kwietnia 2017

Mazurek różany

Uwielbiam tego typu mazurki, jest mega słodki, ale niesamowicie smaczny. Myślę, że raz na rok można sobie pozwolić :)

Mazurek różany z marcepanem i czekoladą



Spód
  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 120g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Dodatkowo
  • słoik konfitury różanej
  • 300g marcepanu
  • 100g gorzkiej czekolady
Spód. Z podanych składników zagnieść ciasto. Zwinąć w folię i schłodzić w lodówce min 30 min. Następnie rozwałkować wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190*C ok 20 min, aż się lekko zarumieni. Wystudzić

Konfiturę rozsmarować na wystudzony spód. Masę marcepanową zagnieść i rozwałkować, jeśli bardzo się klei, można podsypać cukrem pudrem. Wyłożyć na konfiturę różaną. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odrobinę wystudzić, przelać na masę marcepanową, wyrównać, zostawić do przestygnięcia. Inspiracja Moje Wypieki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz