Mazurek różany z marcepanem i czekoladą |
Spód
- 250g mąki
- 150g masła
- 120g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo
- słoik konfitury różanej
- 300g marcepanu
- 100g gorzkiej czekolady
Spód. Z podanych składników zagnieść ciasto. Zwinąć w folię i schłodzić w lodówce min 30 min. Następnie rozwałkować wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190*C ok 20 min, aż się lekko zarumieni. Wystudzić
Konfiturę rozsmarować na wystudzony spód. Masę marcepanową zagnieść i rozwałkować, jeśli bardzo się klei, można podsypać cukrem pudrem. Wyłożyć na konfiturę różaną. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odrobinę wystudzić, przelać na masę marcepanową, wyrównać, zostawić do przestygnięcia. Inspiracja Moje Wypieki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz