czwartek, 13 kwietnia 2017

Babka cytrynowa

I kolejna propozycja na bakę świąteczną, tym  razem cytrynowa z cytrynowym lukrem.


Babka cytrynowa



Składniki
  • 250g masła
  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 5 jaj
  • skórka z cytryny i sok z niej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka tartej bułki
Polewa
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
Ciasto. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym jajku cały czas mieszając. Kolejno dodać sok i skórkę z cytryny. Na koniec dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem i posypać bułka tartą. Przelać ciasto. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 160*C ok 1h20min, do suchego patyczka. Przestudzić i wyjąć z formy.

Polewa. Sok wymieszać z cukrem pudrem, tak aby miało konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadka dodać cukru, jeśli za gęsta dodać soku. Polać babkę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz