I kolejna propozycja na bakę świąteczną, tym razem cytrynowa z cytrynowym lukrem.
Babka cytrynowa |
Składniki
- 250g masła
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 5 jaj
- skórka z cytryny i sok z niej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka tartej bułki
Polewa
- Sok z połowy cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
Ciasto. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym jajku cały czas mieszając. Kolejno dodać sok i skórkę z cytryny. Na koniec dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem i posypać bułka tartą. Przelać ciasto. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 160*C ok 1h20min, do suchego patyczka. Przestudzić i wyjąć z formy.
Polewa. Sok wymieszać z cukrem pudrem, tak aby miało konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadka dodać cukru, jeśli za gęsta dodać soku. Polać babkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz