wtorek, 18 kwietnia 2017

Mazurek czekoladowo-wiśniowy

Kolejna propozycja na nieprzesłodzony mazurek.

Mazurek czekoladowo-wiśniowy



Spód
  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 120g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Nadzienie
  • 500g wiśni
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • 50g płatków migdałowych
Spód. Z podanych składników zagnieść ciasto. Zwinąć w folię i schłodzić w lodówce min 30 min. Następnie rozwałkować wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190*C ok 20 min, aż się lekko zarumieni. Wystudzić.

Nadzienie. Wiśnie przesypać do rondla, wsypać cukier chwilkę poddusić. Odlać powstały sok i w wychłodzonym rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Przelać do wiśni. Gotować mieszając, aż sok wiśniowy zgęstnieje. Przelać na wystudzony kruchy spód. Przestygnięty udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i płatkami migdałowymi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz