poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Babka marmurkowa

Ta babka zawsze wychodzi, robiłam ją już wile razy. Dobra w smaku i super wygląda :)

Babka marmurkowa


Składniki
  • 6 jaj
  • 200g cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 90g mąki ziemniaczanej
  • 250g masła
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • cukier puder do posypania
Jaja ubić z cukrem, aż podwoją objętość. Masło rozpuścić, ochłodzić. Dodać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Nadal mieszając dodawać stopniowo rozpuszczone przechłodzone masło i cukier waniliowy. Formę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać 2/3 ciasta. Do reszty dodać kakao i wymieszać. Ciemne ciasto wylać na jasne. Patyczkiem można zrobić esy-floresy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170*C ok 1h, do suchego patyczka. Zostawić do przestygnięcia. Ostudzone wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz