Babka marmurkowa |
Składniki
- 6 jaj
- 200g cukru
- 200g mąki pszennej
- 90g mąki ziemniaczanej
- 250g masła
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- cukier puder do posypania
Jaja ubić z cukrem, aż podwoją objętość. Masło rozpuścić, ochłodzić. Dodać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Nadal mieszając dodawać stopniowo rozpuszczone przechłodzone masło i cukier waniliowy. Formę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać 2/3 ciasta. Do reszty dodać kakao i wymieszać. Ciemne ciasto wylać na jasne. Patyczkiem można zrobić esy-floresy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170*C ok 1h, do suchego patyczka. Zostawić do przestygnięcia. Ostudzone wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz