sobota, 15 kwietnia 2017

Mazurek pomarańczowo-migdałowy

Wśród tych wszystkich słodkich mazurków, ten jest miłą odmianą. Orzeźwiający, nieprzesłodzony, cytrusowy.


Mazurek pomarańczowo-migdałowy



Spód
  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 120g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Masa pomarańczowo-migdałowa
  • 4 pomarańcze
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • sok z cytryny
  • 100g migdałów
Spód. Z podanych składników zagnieść ciasto. Zwinąć w folię i schłodzić w lodówce min 30 min. Następnie rozwałkować wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190*C ok 20 min, aż się lekko zarumieni. Wystudzić.

Masa pomarańczowo-migdałowa. Pomarańcze umyć i sparzyć. Obrać ze skórki, dokładnie wyczyścić białe skórki, pokroić usunąć pestki. Wodę z cukrem zagotować, dodać pokrojone pomarańcze i sok z cytryny. Podsmażyć przez chwilę na małym ogniu. Następnie zmiksować pomarańcze, nie musi być na gładko, dodać migdały i jeszcze chwilę podsmażyć, aby soki trochę odparowały. Przełożyć na upieczony spód. Ozdobić migdałami. Można włożyć jeszcze na kilka minut do piekarnika, aby podsuszyć masę, ale nie jest to konieczne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz