środa, 10 października 2018

Szarlotka II

Do tej szarlotki zdecydowanie najlepsze będą jabłka "starych", kwaśnych odmian. Polecam Szarą Renetę, Koksę, Antonówkę albo poczciwą Papierówkę. 

Szarlotka 


Ciasto
  • 300g mąki
  • 200g mała
  • 50g smalcu
  • 70g cukru
  • 1 jajo
  • cukier waniliowy
  • proszek do pieczeni
Nadzienie
  • 1,5kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
Nadzienie. Jabłka obrać pokroić. Włożyć do rondla, poddusić z cynamonem, aż jabłka zmiękną.

Ciasto. Składniki przełożyć na stolnicę. Wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować, wyłożyć na dno blaszki. Na wierzch rozprowadzić podduszone jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować, wyłożyć na jabłka. wyrównać, zrobić dziurki widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 40min. Upieczone posypać cukrem pudrem.

Szarlotka 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz