Bardzo smaczna bomba kaloryczna, idealna dla miłośników czekolady i masła orzechowego. Maliny dodane do dekoracji okazały się strzałem w dziesiątkę. Odrobinę odświeżają smak, i sprawiają, że tort nie wydaj się taki "ciężki".
Tort Brownie z kremem z masa orzechowego |
Brownie
- 125ml soku pomarańczowego
- 1 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 200g czekolady gorzkiej
- 200g masła
- 250g cukru
- 3 jaja
- 80ml jogurtu
- 170g mąki
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki pd pieczenia
- szczypta sody
- 2 łyżki kakao
Krem z masła orzechowego
- 100g masła
- 250g sera mascarpone
- cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 450g masła orzechowego
Dodatkowo
- maliny
Brownie. Dno tortownicy o średnicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do 160*C. Do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać kawę i wymieszać. Dodać połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone na kawałki masło. Podgrzewać na malutkim ogniu, aż składniki się roztopią. Po roztopieniu od razu odstawić z ognia. Dodać cukier i wymieszać. Jajka wbić do czystej miski, dodać jogurt i wymieszać łyżką. Do jajek wlać masę czekoladową i wymieszać. Do czystej miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, sodę i kakao, wymieszać. Wsypać do masy czekoladowej i wymieszać na jednolitą masę. Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem czy nie jest już oblepiony surowym ciastem. Całkowicie ostudzić. Przekroić na 3 blaty. Zachować wszystkie okruszki z ciasta do dekoracji boków.
Krem z masła orzechowego. Masło wyjąć z lodówki i ocieplić. Mascarpone włożyć do misy miksera, dodać cukier puder i cukier wanilinowy i ubijać przez 2 - 3 minuty aż się napuszy, dodać miękkie masło i ubijać jeszcze przez ok. 2 minuty. Dodać masło orzechowe i zmiksować tylko do połączenia się składników na jednolitą masę. Masę podzielić na 3 części, 2 części wykorzystać do przełożenia blatów ciasta, ostatnią część wykorzystać na posmarowanie boków i wierzchu tortu. Okruszkami z ciasta udekorować boki. Wstawić do lodówki na min. 2 - 3 godziny. Tort można przygotować 1 - 2 dni wcześniej. Przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Przed podaniem udekorować malinami. Inspiracja Kwestia Smaku.
Tort brownie |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz