piątek, 12 października 2018

Stefanka

Stefanka, czyli przekładaniec miodowy. Kojarzy się większości zapewne ze Świętami Bożego Narodzenia, ale idealnie nadaje się na wielkie uroczystości. Dzisiaj takowa się nadarzyła, ciasto wpasowało się idealnie, jako poczęstunek dla Pierwszaków w dniu ślubowania.

Stefanka


Ciasto
  • 500g mąki
  • szklanka cukru pudru
  • 200g masła
  • 70g miodu
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki sody
Krem
  • 750ml mleka
  • 6 łyżek kaszy manny 
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 250g masła
Dodatkowo 
  • polewa czekoladowa
Ciasto. Składniki przełożyć na stolnicę, Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 kulki. Każdą rozwałkować cieniutko na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 15minut. 

Krem. Do mleka dodać grysiki, mieszać, aż się ugotuje i zgęstnieje. Przestudzić. 
Masło rozmiksować z cukrem pudrem na gładki krem. Stopniowo dodawać po łyżce przestudzonego kremu. Krem dokładnie wymieszać. Kremem przełożyć placki. Wierzch posmarować polewą czekoladową. 

2 komentarze: