czwartek, 19 lipca 2018

Kruche ciasto z agrestem i bezą


Kruche ciasto z agrestem i pianką bezową.

Kruche z agrestem i bezą


Ciasto
  • 480g mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 250g masła o zawartości tłuszczu 
  • 5 żółtek
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Piana
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu  waniliowego 

Dodatkowo
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 750g obranego agrestu 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania



Ciasto. Z podanych składników wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części jedną trochę większą od drugiej i obie zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minuty. Schłodzoną większą kulkę wyłożyć na blaszkę. Ponakłuwać i wstawić do nagrzanego piekarnika w temp 200*C ok 15 min. Na podpieczony spód wyłożyć agrest.

Piana. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder. Następnie dodać budyń i jeszcze raz wszystko wymieszać. Wyłożć na agrest. Drugą część ciasta pokruszyć i ułożyć na wierzchu ciasta. Wstawić do piekarnika. Piec ok 50 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz