piątek, 20 lipca 2018

Kajmakowy sernik na zimno na spodzie brownie

Pyszne, bardzo kaloryczne ciasto, mnóstwo orzechów i czekolady. 
Porcji 16; 1 porcja ok 460 kcal
Brownie


Spód brownie
  • 100g masła
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 jaja
  • 100g cukru
  • 70g mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kajmakowa
  • 500g mascarpone
  • 250ml śmietany kremówki
  • puszka masy kajmakowej ok 400g
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny
Dekoracja 
  • 100g orzechów pecan
  • kilka krówek
  • 50g czekolady gorzkiej
  • łyżka oleju

Spód brownie. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Masło pokroić w kostkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, zdjąć z ognia. W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.
Dodać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia, zmiksować na jednolite ciasto. Dno formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut, aż ciasto lekko urośnie. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Masa Kajmakowa. Do większej miski wlać 4 łyżki wrzącej wody, wsypać żelatynę i rozpuścić, co chwilę mieszając. Ostudzić. Mascarpone i śmietankę ubijać razem mikserem przez ok. 2 minuty na puszystą i gęstą masę. Dodać 2/3 kajmaku z puszki i ubijać jeszcze przez ok. 30 sekund. Dodawać po łyżce ubitej masy do ostudzonej, ale jeszcze płynnej żelatyny, za każdym razem mieszając rózgą lub łyżką. Po połączeniu wszystkich składników wyłożyć masę na ostudzony spód brownie.
Dekoracja. Na wierzch wysypać posiekane orzechy oraz pokrojone na kawałeczki krówki. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. W międzyczasie lub przed podaniem polać deser resztą kajmaku oraz roztopioną z olejem czekoladą. Inspiracja Kwestia Smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz