poniedziałek, 25 czerwca 2018

Sernik z rosą

Pyszny puszysty, delikatny sernik, klasyka. Robiłam go na Wielkanoc, a dopiero teraz znalazłam czas, żeby podzielić się przepisem. ;)

Porcji 24; 1 porcja ok 265kcal

Sernik z rosą

Ciasto kruche
  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
  • 1kg zmielonego twarogu
  • 2 jaja
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • cukier waniliowy
Beza
  • 6 białek
  • szklanka cukru
Ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę. Dużą formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto pokroić nożem na plasterki i rozłożyć je na spodzie blaszki. Podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.

Masa serowa. 2 jajka i 4 żółtka  ubić z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego na puszysty biały krem. Następnie zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo dodawać twaróg cały czas miksując. W oddzielnej misce wymieszać mleko z sypkimi budyniami. Stopniowo wlewać otrzymaną mieszankę do masy serowej miksując na małych obrotach. Na koniec wlewać olej roślinny. Otrzymana masa serowa będzie bardzo rzadka. Delikatnie wylać ją na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 45 minut do ścięcia się masy. Po upieczeniu piekarnik przestawić na 150 stopni C.

Beza. Białka ubijać z cukrem przez ok. 8 - 10 minut na sztywną i gęstą pianę. Wyłożyć ją na gorący sernik i wygładzić powierzchnię. Można zrobić rowki za pomocą specjalnej płytki do dekoracji tortów, można też pozostawić gładki wierzch. Piec w 150 stopniach C przez 15 minut. Od razu wyjąć sernik z piekarnika i ostudzić. Po około 1/2 godzinie zaczną pojawiać się pierwsze kropelki rosy.

Sernik z rosa 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz