sobota, 28 lipca 2018

Sernik Gabrysi

Ogólnie nie przepadam za sernikami, szczególnie tymi pieczonym. Ale ten klasyczny sernik na kruchym spodzie wg przepisu mojej siostry jest najlepszy. I tak twierdzą wszyscy, którzy go wypróbowali. 

Porcji 20; 1 porcja ok 410kcal 
Sernik na kruchym spodzie

Kruche ciasto
  • 250g mąki
  • 175g masła
  • 100g cukru
  • 2 jaja
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik
  • 1kg zmielonego twarogu
  • 300g masła
  • 10 jaj
  • 200g cukru
  • 100g mąki
  • 50g rodzynek
  • aromat waniliowy
Kruche ciasto. Podane składnik przełożyć na deskę, wyrobić ciasto. Rozwałkować. Wyłożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Sernik. Białka ubić. Cukier utrzeć z masłem, dodawać po 1 żółtku, następnie ser i pozostałe składniki. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Wylać na ciasto kruche. Piec na niższym poziomie piekarnika ok 1h w temperaturze 180*C, aż się zarumieni. Ostudzić, posypać cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz