wtorek, 31 lipca 2018

Ciasto z wiśniami

Kruchych ciast z owocami i budyniem już na tym blogu kilka jest. Tym razem w wersji z kwaśnymi wiśniami. Bardzo dobre w smaku, nie mdłe, nie za słodkie. 

Porcji 24; 1 porcja ok 175kcal
Ciasto z wiśniami

Ciasto kruche
  • 250g mąki
  • 175g masła
  • 100g cukru
  • 1 jajo
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń
  • 850ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
Dodatkowo
  • 500g wiśni bez pestek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania.
Ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozłożyć na blaszce wyłożonej papier, drugą włożyć do lodówki.  Wiśnie wymieszać z mąka ziemniaczaną, rozłożyć na cieście. 

Budyń. Odlać pół szklanki mlek i rozmieszać w nim budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozpuszczone budynie i mieszać, aż masa będzie gęsta. Rozlać na wiśnie. Na wierch zetrzeć na tarce drugą część ciasta kruchego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 40 min, aż ciasto będzie rumiane. Przestudzić, posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz