poniedziałek, 26 lutego 2018

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe 

Składniki


  • 300 g marchewki 
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka  cukru
  • 2 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
Polewa
  • 30 g masła
  • 1 opakowanie kremowego serka np. Bieluch lub twarogu sernikowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru pudru

Ciasto. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wymieszać z marchewką oraz cukrem wanilinowym. Odłożyć 2 łyżeczki otrzymanej mieszanki do dekoracji. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Masło roztopić, przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać ostudzone masło cały czas ubijając składniki.Do oddzielnej miski wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia, sodę i cynamon, wymieszać. Do masy z jajek i masła dodać startą marchewkę ze skórką pomarańczową, wymieszać. Dodać mąkę z dodatkami i miksować do całkowitego połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 21 x 27 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem. Wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka.
Polewa. Składniki przełożyć do miseczki wymieszać. Rozsmarować na przestudzonym cieście. Udekorować startą marchewką. Inspiracja Kwestia Smaku.
Ciasto marchewkowe 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz