środa, 21 lutego 2018

Babka ucierana

Banalny przepis, szybka w wykonaniu i pyszna w smaku.

Babka ucierana z rodzynkami 

Składniki
  • 250g mąk
  • 250g cukru
  • 250g masła
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • sok z1 cytryny
  • 50g rodzynek
Białka ubić. Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i sok z cytryny. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać rodzynki i ubitą pianę z białek. Lekko wymieszać. Przelać 3/4 ciasta do foremki keksowej wyłożonej papierem. Do reszty ciasta dodać kakao. Wymieszać, przelać na ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170*C ok 1h lub do suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 

Babka ucierana 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz