czwartek, 15 lutego 2018

Szarlotka bakaliowa

Ile kucharek, tyle odmian szarlotek. Dzisiaj na kruchym cieście z bakaliami. Obłędna.

Szarlotka bakaliowa 

Ciasto
  • 500g mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 300g masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
  • cukier waniliowy
Masa jabłkowa 
  • 1 1/2kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 250g bakalii
  • cukier puder do posypania
Ciasto. Z podanych składników wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć jedną część ciasta, posypać kaszą manną.

Masa jabłkowa. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Masło roztopić w rondelku, dodać jabłka i 3 łyżki wody. Dusić pod przykryciem. Pod koniec dodać suchą galaretkę i dobrze wymieszać. Wsypać bakalię. Wymieszać i wyłożyć na spód podsypany kaszą manną. Wyrównać masę jabłkową. Wyłożyć drugi kawałek rozwałkowanego ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 45minut. Posypać cukrem pudrem.

Szarlotka bakaliowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz