Nie ma z nimi za dużo roboty, a dzieci je uwielbiają. Ciasto jest bardzo delikatne, nie zbite.
Muffiny jagodowe |
Składniki
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 80 g brązowego cukru
- 50 g cukru
- 250 g jagód
- 1 duże jajko
- 180 ml kefiru lub maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 125 ml oleju
Do jednego naczynia przesiać suche składniki: mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: jajko, kefir lub maślankę, olej, wanilię. Dodać oba cukry i wymieszać. Połączyć zawartość obu naczyń - wymieszać tylko do połączenia się składników a następnie wmieszać jagody. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Porozdzielać ciasto nakładając je prawie do pełna papilotek. Piec w temperaturze 170ºC, przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. inspiracja Moje Wypieki.
Muffiny jagodowe |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz