wtorek, 30 lipca 2019

Muffiny jagodowe

Nie ma z nimi za dużo roboty, a dzieci je uwielbiają. Ciasto jest bardzo delikatne, nie zbite. 
Muffiny jagodowe
Składniki 
  • 250 g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody 
  • 80 g brązowego cukru
  • 50 g  cukru 
  • 250 g jagód
  • 1 duże jajko
  • 180 ml kefiru lub maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 125 ml oleju 

Do jednego naczynia przesiać suche składniki: mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: jajko, kefir lub maślankę, olej, wanilię. Dodać oba cukry i wymieszać. Połączyć zawartość obu naczyń - wymieszać tylko do połączenia się składników a następnie wmieszać jagody. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Porozdzielać ciasto nakładając je prawie do pełna papilotek. Piec w temperaturze 170ºC,  przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. inspiracja Moje Wypieki. 

Muffiny jagodowe 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz