wtorek, 16 lipca 2019

Jogurtowe ciasto z agrestem

Ciasto z serii szybkich i bardzo smacznych. Smakowało nawet Hubercikowi, który normalnie agrestu by raczej nie zjadł.

Jogurtowe z agrestem
Składniki

  • 165 g masła
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 8 g cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 270 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350 g agrestu, odszypułkowanego

W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników.  Bezpośrednio do utartych składników przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz dodać jogurt. Wymieszać tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać agrest i krótko wymieszać. Formę keksówkę lub małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC, przez około 1h, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie, a następnie na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Inspiracja Moje Wypieki.

Ciasto jogurtowe z agrestem 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz