Ciasto z serii szybkich i bardzo smacznych. Smakowało nawet Hubercikowi, który normalnie agrestu by raczej nie zjadł.
|
Jogurtowe z agrestem
|
Składniki
165 g masła
160 g drobnego cukru do wypieków
8 g cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 duże jajka
150 g jogurtu naturalnego lub greckiego
270 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
350 g agrestu, odszypułkowanego
W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników. Bezpośrednio do utartych składników przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz dodać jogurt. Wymieszać tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać agrest i krótko wymieszać. Formę keksówkę lub małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC, przez około 1h, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie, a następnie na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Inspiracja Moje Wypieki.
|
Ciasto jogurtowe z agrestem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz