Porcji 12, 1 porcja ok 270kcal
Drożdżówki z jabłkami |
Ciasto
- 250 g mleka
- 60 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 110 g cukru
- olej, ilość do natłuszczenia miski
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 460 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
Nadzienie i formowanie drożdżówek
- 320 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- brązowy cukier, ilość do posypania jabłek
- cynamon, mielony, ilość do posypania jabłek
- 1 jajko, do posmarowania drożdżówek
Ciasto. Do naczynia wlać mleko, dodać masło, drożdże i 10 g cukru, podgrzewać, żeby było lekko ciepłe, odstawić na 10min. W tym czasie miskę natłuścić olejem, odstawić. Do misy dodać pozostałe 100 g cukru, cukier waniliowy, jajka, mąkę i sól, rozczyn z drożdży, wyrobić ciasto ręką. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Nadzienie i formowanie drożdżówek. Ćwiartki jabłek pokroić w 3 mm plastry, odstawić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, następnie podzielić na dwie części. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła ok. 26 cm. Koło podzielić na 6 trójkątów. Każdy trójkąt naciąć po środku w trzech miejscach, nie dochodząc do krawędzi. Na brzegach trójkątów ułożyć plastry jabłek, następnie posypać cukrem i cynamonem. Węższy koniec zawinąć tak, aby przykryć jabłka. W ten sam sposób uformować pozostałe drożdżówki. Drożdżówki ułożyć na wcześniej przygotowanych blachach, zachowując 5-6 cm odstępy. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. W małej miseczce roztrzepać jajko i za pomocą pędzelka posmarować nim drożdżówki. Wstawić do piekarnika, piec 15-18 min lub do uzyskania złotobrązowego koloru, najpierw jedną blachę, następnie drugą. Upieczone drożdżówki przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego ostudzenia. Drożdżówki z jabłkami podawać oprószone cukrem pudrem lub polukrowane
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz