sobota, 31 sierpnia 2019

Drożdżówki z jabłkami

Jesień zbliża się wielkimi krokami. Czas na wypieki z jabłkami.

Porcji 12, 1 porcja ok 270kcal

Drożdżówki z jabłkami 


Ciasto

  • 250 g mleka
  • 60 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 110 g cukru
  • olej, ilość do natłuszczenia miski
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 460 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli

Nadzienie i formowanie drożdżówek

  • 320 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki 
  • brązowy cukier, ilość do posypania jabłek 
  • cynamon, mielony, ilość do posypania jabłek 
  • 1 jajko, do posmarowania drożdżówek 

Ciasto. Do naczynia  wlać mleko, dodać masło, drożdże i 10 g cukru, podgrzewać, żeby było lekko ciepłe, odstawić na 10min. W tym czasie miskę natłuścić olejem, odstawić. Do misy dodać pozostałe 100 g cukru, cukier waniliowy, jajka, mąkę i sól, rozczyn z drożdży, wyrobić ciasto ręką. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Nadzienie i formowanie drożdżówek. Ćwiartki jabłek pokroić w 3 mm plastry, odstawić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, następnie podzielić na dwie części. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła ok. 26 cm. Koło podzielić na 6 trójkątów. Każdy trójkąt naciąć po środku w trzech miejscach, nie dochodząc do krawędzi. Na brzegach trójkątów ułożyć plastry jabłek, następnie posypać cukrem i cynamonem. Węższy koniec zawinąć tak, aby przykryć jabłka. W ten sam sposób uformować pozostałe drożdżówki. Drożdżówki ułożyć na wcześniej przygotowanych blachach, zachowując 5-6 cm odstępy. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. W małej miseczce roztrzepać jajko i za pomocą pędzelka posmarować nim drożdżówki. Wstawić do piekarnika, piec 15-18 min lub do uzyskania złotobrązowego koloru, najpierw jedną blachę, następnie drugą. Upieczone drożdżówki przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego ostudzenia. Drożdżówki z jabłkami podawać oprószone cukrem pudrem lub polukrowane


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz