czwartek, 25 lipca 2019

Ciasto z budyniem i porzeczkami

Kruche ciasto z migdałami, budyń, i kwaśne porzeczki. Bardzo udane połączenie.

Ciasto z budyniem i porzeczkami 
Ciasto
  • 175 g zmielonych migdałów
  • 175 g masła
  • 120 g cukru 
  • 175 g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
Budyń
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku (40 g)
  • 500 ml mleka
Nadzienie
  • 500 g czerwonej porzeczki, świeżej lub mrożonej, odszypułkowanej
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo
  • cukier puder do posypania
  • świeże porzeczki do ozdoby


Budyń. Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 500 ml mleka i dodając ilość cukru napisaną na opakowaniu. Dobrze zagotować, odłożyć.
Nadzienie. Składniki na nadzienie umieścić w naczyniu i wymieszać. 
Ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować do połączenia. Otrzymane ciasto będzie bardzo gęste. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wylepić dno formy, na nią równomiernie wyłożyć przygotowany budyń  na budyń wyłożyć nadzienie z porzeczki a na górę wyłożyć drugą część ciasta. Piec w temperaturze 170ºC przez 60 minut. Wyjąć, całkowicie wystudzić. Po wystudzeniu wyjąć z formy, oprószyć cukrem pudrem i ozdobić owocami. Inspiracja Moje Wypieki.  

Ciasto kruche z budyniem i porzeczkami 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz