wtorek, 14 maja 2019

Mazurek Gianduia

Mazurek już dawno zjedzony, ale sama myśl o nim sprawia, że ślinka cieknie. Może za rok znowu...


Mazurek czekoladowy

Orzechowy spód
  • 170g maki pszennej
  • 120g zmielonych orzechów laskowych
  • 50g cukru
  • 150g masła
  • 1 jajo
Czekoladowy ganache
  • 300g dobrej czekolady z orzechami laskowymi
  • 80ml śmietany kremówki
  • orzechy laskowe do posypania
Spód. Składniki włożyć do miski, zagnieść ciasto. Uformować kulkę i włożyć do lodówki na min. 30min. Piekarnik nagrzać do 160*C. Foremkę wyłożyć papierem, rozwałkować ciasto, wywinąć do góry na boi ok 1cm. Piec ok 30min. Odstawić do całkowitego schłodzenia.

Czekoladowy ganache. Śmietankę podgrzać, dodać połamane kostki  czekolady. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Wylać na wychłodzony spód. Wierzch udekorować podprażonymi orzechami. Inspiracja Kwestia Smaku. 

2 komentarze: