piątek, 31 maja 2019

Ciasto czekoladowe z mąki gryczanej

Kolejne ciasto z ''dobrym środkiem", bez mąki i cukru. Wersja zdrowsza, ale wcale nie mniej kaloryczna, więc ostrożnie. :) ciasto ma posmak orzechowo-gryczany ale i mocno czekoladowy.

Ciasto czekoladowe bezglutenowe

Porcji 16; 1 porcja ok 340kcal
Składniki
  • 100g mąki gryczanej
  • 200g zmielonych orzechów laskowych
  • 200g startej gorzkiej czekolady
  • 200g daktyli
  • 2 jaja
  • 350g mleka
  • 70g masła
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 50g kakao
  • 250g powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy
Daktyle drobno pokroić, przełożyć do rondelka, dodać masło jaja i połowę mleko, podgrzewać kilak minut na niedużym ogniu stale mieszając. Rozdrobnić malakserem. Dodać resztę mleka i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem. Piec ok 1h w piekarniku nagrzanym do 180*C. Sprawdzić patyczkiem, w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz