Kolejne ciasto z ''dobrym środkiem", bez mąki i cukru. Wersja zdrowsza, ale wcale nie mniej kaloryczna, więc ostrożnie. :) ciasto ma posmak orzechowo-gryczany ale i mocno czekoladowy.
Ciasto czekoladowe bezglutenowe |
Porcji 16; 1 porcja ok 340kcal
Składniki
- 100g mąki gryczanej
- 200g zmielonych orzechów laskowych
- 200g startej gorzkiej czekolady
- 200g daktyli
- 2 jaja
- 350g mleka
- 70g masła
- 150g mąki ziemniaczanej
- 50g kakao
- 250g powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- ekstrakt waniliowy
Daktyle drobno pokroić, przełożyć do rondelka, dodać masło jaja i połowę mleko, podgrzewać kilak minut na niedużym ogniu stale mieszając. Rozdrobnić malakserem. Dodać resztę mleka i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem. Piec ok 1h w piekarniku nagrzanym do 180*C. Sprawdzić patyczkiem, w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz