czwartek, 30 maja 2019

Sernikobrownie z rabarbarem

Fantastyczne ciasto. Brownie bezglutenowe, po prostu rozpływa się w ustach, delikatny sernik i orzeźwiający rabarbar. Bardzo fajnie wszystko do siebie pasuje. 

Sernikobrownie z rabarbarem

Brownie bezglutenowe 
  • 200g masła
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • 100g mąki owsianej
  • 35g mąki ryżowej
  • szczypta soli
Rabarbar
  • 5 łodyg rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek kokosu
Sernik
  • 500g sera sernikowego
  • 250g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajo
  • 1 budyń waniliowy
Brownie. Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku nie podgrzewać za bardzo. W misce wymieszać krótko jaja z cukrem, nie ubijać. Masę jajeczną dodać do czekolady, mieszać dodając mąki i sól. Wymieszać do połączenia składników. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 160*C ok 20min. 

Rabarbar. Rabarbar umyć pokroić w kostkę, wymieszać z mąką i cukrem. Następnie dodać kokos. Wymieszać.

Sernik. Ser, mascarpone  i cukier wymieszać, dodać jaja i budyń. Wymieszać do połączenia składników. Przełożyć na upieczone brownie, wyłożyć na wierzch rabarbar posypać resztą wiórków z cukrem z miski. Piec w piekarniku nagrzanym do 160*C ok 45 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz