Pyszny słodki mazurek, na kruchym aromatycznym orzechowym spodzie. Słodycz ciasta przełamuje dodatek soli morskiej do karmelu.
Mazurek toffie z daktylami |
Spód orzechowy
- 170g mąki ziemniaczanej
- 120g zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g cukru
- 150g masła
- 1 jajo
Sos toffie z daktylami i solą morską
- 250ml śmietanki kremówki
- 50g masła
- 1/4 szklanki miodu
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 100g daktyli
- szczypta soli morskiej
Dodatkowo
- 50g gorzkiej czekolady
- sól morska
Spód orzechowy. Składniki przełożyć do miski lub na deskę i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej foremki. Ciasto wywinąć na boki foremki, spód ponakłuwać i wstawić do lodówki na poł godziny do schłodzenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160*C ok 35min. Ostudzić.
Sos toffie. Śmietankę, masło, miód i cukier przełożyć do rondelka. Mieszać kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dodać pokrojone daktyl i mieszać, aż będzie gęste. Dodatkowo zgęstniej po schłodzeniu. Dodać sól, wymieszać. Wylać na wystudzony spód orzechowy. Udekorować wiórkami czekolady i solą morską.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz