środa, 29 maja 2019

Mazurek toffie z daktylami

Pyszny słodki mazurek, na kruchym aromatycznym orzechowym spodzie. Słodycz ciasta przełamuje dodatek soli morskiej do karmelu.

Mazurek toffie z daktylami

Spód orzechowy
  • 170g mąki ziemniaczanej
  • 120g zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g cukru
  • 150g masła
  • 1 jajo
Sos toffie z daktylami i solą morską
  • 250ml śmietanki kremówki
  • 50g masła
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 100g daktyli
  • szczypta soli morskiej
Dodatkowo
  • 50g gorzkiej czekolady
  • sól morska
Spód orzechowy. Składniki przełożyć do miski lub na deskę i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej foremki. Ciasto wywinąć na boki foremki, spód ponakłuwać  i wstawić do lodówki na poł godziny do schłodzenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160*C ok 35min. Ostudzić. 

Sos toffie. Śmietankę, masło, miód i cukier przełożyć do rondelka. Mieszać kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dodać pokrojone daktyl i mieszać, aż będzie gęste. Dodatkowo zgęstniej po schłodzeniu. Dodać sól, wymieszać. Wylać na wystudzony spód orzechowy. Udekorować wiórkami czekolady i solą morską. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz