środa, 24 kwietnia 2019

Babka tulipan

Wiosenna kolorowa, bardzo smaczna.

babka tulipan

Składniki
  • 6 jaj
  • 250g masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy
Dodatkowo
  • budyń waniliowy
  • kisiel wiśniowy
  • 2 łyżki suchego maku
  • 2 łyżki kakao
Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i wanilię, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i oliwę. na koniec dodać ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić do miseczek na 4 równe części.  Do I dodać kakao, do II kisiel, do III mak, a do IV budyń waniliowy, wymieszać. Ciasto układać na przemian porcjami w foremce. Piec ok 1h do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170*C. Ostudzić polukrować lub posypać cukrem pudrem. 

Babka tulipan 

1 komentarz: