babka tulipan
|
Składniki
- 6 jaj
- 250g masła
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ekstrakt waniliowy
Dodatkowo
- budyń waniliowy
- kisiel wiśniowy
- 2 łyżki suchego maku
- 2 łyżki kakao
Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i wanilię, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i oliwę. na koniec dodać ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić do miseczek na 4 równe części. Do I dodać kakao, do II kisiel, do III mak, a do IV budyń waniliowy, wymieszać. Ciasto układać na przemian porcjami w foremce. Piec ok 1h do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170*C. Ostudzić polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Babka tulipan |
Świetny pomysł na kolorową babkę:)
OdpowiedzUsuń