sobota, 22 czerwca 2019

Pavlova z truskawkami

Beza to kolejna z moich ulubionych słodkości. Jakoś zawsze bałam się robić dużą bezę, że coś nie wyjdzie, a tu proszę.. bez problemu, cudna, chrupiąca z zewnątrz, mięciutka w środku. Niestety przy krojeniu się kruszy, ale może i tu kiedyś do wprawy dojdę. ;)

Pavlova z truskawkami 

Beza
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300g cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem truskawkowy
  • 250g truskawek
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 200ml śmietany kremówki 30%
  • 150g serka mascarpone
  • 30ml soku z cytryn
  • 40g cukru
Dodatkowo
  • owoce
Beza. Piekarnik nagrzać do 160*C. Białka ubić z solą, dodawać po łyżce cukru, ubijać, aż się cukier rozpuści się całkowicie. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wymieszać do połączenia składników. Rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem, na środku zrobić wgłębienie. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 100*C i suszyć 3h. Zostawić w piekarniku do całkowitego schłodzenia.

Krem truskawkowy. Truskawki z cukrem przełożyć do rondla, dodać sok z cytryny. Mieszać, aż sok trochę odparuje, zmiksować, można przetrzeć przez sito. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżeczkach wody, Wymieszać mus, ab żelatyna się rozpuścił. Śmietanę i mascarpone ubić dodać, schłodzony mus owocowy, wymieszać delikatnie do połączenia składników.

Na schłodzoną bezę wyłożyć krem truskawkowy. Wierzch udekorować świeżymi owocami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz