sobota, 9 marca 2019

Ciasto marchewkowe na mące razowej

Zdrowsza wersja ciasta marchewkowego, mięciutkie, wilgotne, bardzo smaczne. Wierzch smarujemy kremowym serkiem np. Bieluch i posypujemy startą skórką pomarańczową bądź kandyzowaną. Można również posypać dowolnymi bakaliami.

Ciasto marchewkowe

Składniki 
  • 500g marchewki
  • 1 małe jabłko ok 100g
  • 100g oleju
  • 250g mąki pszennej razowej
  • 180g cukru trzcinowego 
  • 4 jaja
  • 40g rumu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4łyżeczki soli
Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o drobnym oczku. Do miski przekładamy wszystkie składniki, mieszamy. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 1h. koniecznie trzeba sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem, czy ciasto się nie klei. Ostudzić. Wierzch pomarnować serkiem i posypać skórką pomarańczową.

Ciasto marchewkowe 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz