wtorek, 5 marca 2019

Pączki

Tradycyjne pączki na Tłusty Czwartek z marmoladą i lukrem. Raz do roku można zrobić. 

Pączki

Ciasto
  • 1kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 12 żółtek
  • 200g masła
  • 2 szklanki mleka
  • 100g drożdży
  • 2 łyżki spirytusu
Dodatkowo
  • olej lub smalec do smażenia
  • marmolada do nadziewania
  • lukier do polewania
Ciasto. Żółtak ubić mikserem z cukrem.  Mleko podgrzać, dodać łyżkę cukru, pokruszyć drożdże, wymieszać zostawić w ciepłym na ok 10 minut, aby drożdże się rozrosły. Mąkę przesiać do misy, masło roztopić, przestudzić. Do żółtek dodać zaczyn z drożdżami, wymieszać, dodać do mąki. Dodać sól. Wyrabiać ciasto ok 10 minut, dodać spirytus, znowu wyrobić, na koniec dodać roztopione masło, wyrabiać, aż się wchłonie, a ciasto nie będzie się kleić do ręki. Odstawić  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min 1h. Wyłożyć na deskę wyspaną mąką, zagnieść ciasto kilkakrotnie, rozwałkować na grubość ok 1cm. Pokroić na kwadraciki ok 7cm, na środku każdego ułożyć łyżeczkę marmolady. Złożyć brzegi szczelnie, ułożyć na desce podsypanej mąką złożeniem do dołu. Zostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Rozgrzać olej do temperatury ok 180*C, trzeba uważać, ab olej się nie spalił, wkładać pączki i piec po kilka minut z każdej strony. Jeśli za szybko się rumienią należy zmniejszyć temperaturę. Wykładać na blaszkę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby tłuszcz się wchłonął. Jeszcze ciepłe pączki zanurzyć w lukrze lub posypać cukrem pudrem. Odstawić do przestygnięcia.

Tradycyjne pączki z marmoladą z róży i lukrem 

Pączki 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz