piątek, 29 marca 2019

Ciasto dyniowe z orzechami

Szybkie w przygotowaniu, mięciutkie i wilgotne. Orzechy nadają dodatkowego smaku.

Ciasto dyniowe z orzechami 



Składniki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 szklanka drobno startej dyni 
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki imbiru świeżo startego
  • ekstrakt waniliowy
  • 1/2 szklanki pokrojonych orzechów
Polewa
  • 1 tabliczka białej czekolady
  •  łyżki śmietanki kremówki
  • orzechy do posypania
Ciasto. Mąkę wymieszać z przyprawami. W drugiej misce wymieszać pozostałe składnik. Do miski z dynią wsypać mąkę z przyprawami. Wymieszać do połącznia składników. Przelać do blachy wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175*C ok 40 min, do suchego patyczka. Przestudzić.

Polewa. W rondelku podgrzać śmietankę z czekoladą, mieszać aby się nie przypaliła. Rozlać na ciasto, posypać orzechami. Inspiracja Kwestia Smaku. 

ciasto dyniowe z orzechami 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz