Ciasto dyniowe z orzechami |
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 szklanka drobno startej dyni
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1 jajo
- 2 łyżeczki imbiru świeżo startego
- ekstrakt waniliowy
- 1/2 szklanki pokrojonych orzechów
Polewa
- 1 tabliczka białej czekolady
- łyżki śmietanki kremówki
- orzechy do posypania
Ciasto. Mąkę wymieszać z przyprawami. W drugiej misce wymieszać pozostałe składnik. Do miski z dynią wsypać mąkę z przyprawami. Wymieszać do połącznia składników. Przelać do blachy wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175*C ok 40 min, do suchego patyczka. Przestudzić.
Polewa. W rondelku podgrzać śmietankę z czekoladą, mieszać aby się nie przypaliła. Rozlać na ciasto, posypać orzechami. Inspiracja Kwestia Smaku.
ciasto dyniowe z orzechami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz