sobota, 26 stycznia 2019

Makowiec

Makowiec z dużą ilością bakali, to kolejne ciasto, które u nas zawsze gości na Boże Narodzenia. Lubię jednak co roku sprawdzać jakieś nowe przepisy. W tym roku ciasto ucierane z pachnącą skórką pomarańczową i lekki makowiec z bakaliami polany polewą czekoladową i posypany płatkami migdałowymi. Pycha.

Makowiec

Ciasto
  • 300g mąki
  • 300g cukru pudru
  • 250g masła
  • 6 jaj
  • 6 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka pomarańczowa
  • ekstrakt waniliowy
Mak
  • 350g maku
  • 150g cukru pudru
  • 4 jaja
  • 150g bakali
  • olejek migdałowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
  • polewa czekoladowa
  • płatki migdałowe
Ciasto. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodając po 1 żółtku. Następnie dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę pomarańczową i mleko. Wymieszać. Ubić pianę z białek i wmieszać delikatnie w ciasto. Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 

Mak. Mak zalać wodą, sparzyć i zmielić w maszynce. Żółtak utrzeć z cukrem, dodać mak, olejek, bakalie, wymieszać. Na końcu wmieszać ubitą pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać. Przelać na przygotowane wcześniej ciasto, Równomiernie rozprowadzić. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 1h, sprawdzać patyczkiem, czy się nie klei. Ostudzić. Polać polewą czekoladową, posypać płatkami migdałowymi.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz