Makowiec z dużą ilością bakali, to kolejne ciasto, które u nas zawsze gości na Boże Narodzenia. Lubię jednak co roku sprawdzać jakieś nowe przepisy. W tym roku ciasto ucierane z pachnącą skórką pomarańczową i lekki makowiec z bakaliami polany polewą czekoladową i posypany płatkami migdałowymi. Pycha.
Ciasto
- 300g mąki
- 300g cukru pudru
- 250g masła
- 6 jaj
- 6 łyżek mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka pomarańczowa
- ekstrakt waniliowy
Mak
- 350g maku
- 150g cukru pudru
- 4 jaja
- 150g bakali
- olejek migdałowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- polewa czekoladowa
- płatki migdałowe
Ciasto. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodając po 1 żółtku. Następnie dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę pomarańczową i mleko. Wymieszać. Ubić pianę z białek i wmieszać delikatnie w ciasto. Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Mak. Mak zalać wodą, sparzyć i zmielić w maszynce. Żółtak utrzeć z cukrem, dodać mak, olejek, bakalie, wymieszać. Na końcu wmieszać ubitą pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać. Przelać na przygotowane wcześniej ciasto, Równomiernie rozprowadzić. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 1h, sprawdzać patyczkiem, czy się nie klei. Ostudzić. Polać polewą czekoladową, posypać płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz