środa, 12 września 2018

Tarta migdałowa z gruszkami II

Bardzo smaczna tarta. Podobny przepis, był już dwa lata wcześniej. Ta tarta jest równie pyszna, troszkę szybciej można ją zrobić używając gruszek z kompotu. 

Tarta migdałowa z gruszkami 

Ciasto kruche
  • 200g mąki
  • 120g masła
  • 60g cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • odrobina soli
Ciasto migdałowe
  • 200g zmielonych migdałów
  • 125g cukru
  • 125g masła
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka mąki 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo
  • gruszki z kompotu
Ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce min poł godziny. Następnie rozwałkować i wyłożyć do formy na tatrę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C. Zmniejszyć temperaturę do 200*C i piec ok 20 min. 

Ciasto migdałowe. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku, następnie migdały i pozostałe składniki. Wymieszane ciasto wylać na podpieczony gorący kruchy spód. Na wierzchu ułożyć gruszki. Lekko wcisnąć do środka. Piec jeszcze ok 30 minut w temperaturze 180*C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz