środa, 29 sierpnia 2018

Biszkopt z masą makową

Z makowcami przeważnie jest trochę pracy i przez to człowiek się zniechęca, a szkoda, bo to pyszne ciasta, ten tutaj wcale nie wymaga wielkiego wysiłku, a efekt smakowy super.

Biszkopt z masą makową

Ciasto
  • 4 jaja
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • szklanka mąki
  • 1 łyżeczka p.d. pieczenia
Masa makowa
  • 11/2 szklanki maku
  • 3 jaja
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250g masła
  • olejek migdałowy
  • płatki migdałowe do posypania
  • polewa czekoladowa
Ciasto. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka, ponownie ubić. dodać pozostałe składniki, wymieszać. Przelać ciasto do blachy wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170*C ok 30min. Ostudzić.

Masa makowa. Mak sparzyć i zmielić. Przełożyć do miski, dodać mąkę, cukier, jaja i olejek. Wymieszać. Masło roztopić, nie zdejmując z kuchenki dodawać stopniowo masę makową. Gęstniejącą masę przełożyć na cisto. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową, posypać płatkami migdałowymi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz