wtorek, 28 sierpnia 2018

Ciasteczka Oleńki

Efektowne krucho-drożdżowe ciasteczka.

Ciasteczka Oleńki 

Składnik
  • 250g masła
  • 3 szklaki mąki
  • 3 żółtka
  • 50g drożdży
  • 1/2 szklanki śmietany
Dodatkowo
  • 3 białka
  • cukier trzcinowy 
Drożdże rozprowadzamy w śmietanie, składniki przełożyć do miski i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto rozłożyć na posypaną mąką stolnicę, bardzo cienko rozwałkować. Wykrawać szklanką krążki, które zanurzmy w roztrzepanym białku i cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Przed włożeniem do piekarnika każde ciastko nacinamy mniejszym kieliszkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C na złoty kolor. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz