niedziela, 26 sierpnia 2018

Sernik z musem śliwkowym

Sezon śliwkowy w pełni, więc kolejne pyszne ciacho ze śliwkami. Trzy warstwy, wydaje się skomplikowany, ale mimo wszystko robi się szybko. Smakuje najlepiej mocno schłodzony. 

Sernik z musem śliwkowym

Spód
  • 250g ciastek maślanych
  • 3 łyżki masła, 
  • 1 łyżeczka cynamonu
Sernik
  • 1kg twarogu
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • skórka z pomarańczy
Mus śliwkowy
  • 800g śliwek
  • 2 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek wody
  • 500ml śmietany kremówki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
Spód. Ciasteczka zmielić, dodać roztopione masło i cynamon. Wymieszać. Wyłożyć na spód blaszki wyłożonej papierem. Uklepać. 

Sernik. Twaróg zmielić. Ser z cukrem wymieszać. Dodawać po jednym jajku. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać tylko do połączenia składników. Wylać na wyłożoną wcześniej masę ciasteczkową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C piec ok 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec jeszcze 30 minut. Przestudzić.

Mus śliwkowy. Połowę śliwek upiec w piekarniku, Następnie wszystkie zmiksować. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę zalać wodą, poczekać aż napęcznieje, podgrzać i rozmieszać, dodawać po łyżce musu śliwkowego. Mieszać, żeby nie powstały grudki. Dodać resztę musu i śmietanę. Wymieszać, wylać na sernik, Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cynamonem. 

Sernik z musem śliwkowym 

Sernik z  musem śliwkowym 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz