poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Mazurek orzechowy

Do świąt daleko, ale czasem przyjdzie ochota na coś odmiennego niekoniecznie sezonowego. A
ciasta orzechowe  lubię bardzo.

Mazurek orzechowy

Ciasto kruche
  • 250g mąki
  • 50g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 150g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza orzechowa
  • 3 białka
  • 80g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150g orzechów włoskich
Dodatkowo
  • polewa czekoladowa
Ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść ciasto rozłożyć na mniejszą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 15minut.

Beza orzechowa. Ubić białka, dodać cukier puder. 130g orzechów zmielić, resztę drobniej pokroić. Do bezy dodać mąkę, lekko wymieszać, dodać zmielone orzechy i wymieszać delikatnie. Masę przelać na podpieczony spód (wyjęty od razu z piekarnika). Posypać posiekanymi orzechami. Piec jeszcze 10 minut w temperaturze 180*C. Przestudzić, polać polewą czekoladową. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz