wtorek, 24 października 2017

Drożdżowka migdałowa z kruszonką

Pyszny migdałowy placek, do tego kawa lub kakao i śniadanko jak marzenie. Zwinięte w folię ciasto, zachowa świeżość przez kilka dni, u mnie się jednak tak długo nie uchowa.

Placek drożdżowy z migdałową kruszonką 

Ciasto drożdżowe
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • 5 żółtek
  • 125g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 50g drożdży
  • 50g migdałów
  • szczypta soli
  • skórka z cytryny
Migdałowa kruszonka 
  • 1/2 szklanki maki krupczatki
  • 125g masła
  • 50g płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki cukru pudru.
Ciasto drożdżowe. Sparzone migdały obrać i drobno posiekać. Masło roztopić, schłodzić. Do ciepłego mleka rozkruszyć drożdże, łyżkę mąki i cukru pudru. Zamieszać, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do zaczynu dodać pozostały cukier, sól, żółtka, skórkę cytrynową, wymieszać dokładnie i dodać migdały i masło. Ponownie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i wyrabiać ciast ok 5 min, aż stanie się jednolite. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Migdałowa kruszonka. Składniki przesypujemy do miski, wyrabiamy koniuszkami palców, aż powstanie kruszonka. Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem. Wyrównujemy powierzchnię posypujemy kruszonką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160*C ok 60 min. Ciasto powinno być lekko rumiane i odchodzić od formy. Posypujemy cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz