niedziela, 29 października 2017

Sernik dyniowy z polewą z powideł

Jesienią sernik dyniowy musi być. Dynia i śliwki - bardzo udany duet.

Sernik dyniowy z powidłami 

Spód
  • 100 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 70 g zimnego masła
Masa serowa
  • 300 g musu z dyni 
  • 500 g zmielonego twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 100 g białej czekolady
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 2 jajka
Dekoracja
  • 130 g powideł śliwkowych
  • 5 łyżek soku z pomarańczy
Spód. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników: wymieszać mąkę z kakao, cukrem i posiekanym na kawałeczki zimnym masłem, rozetrzeć na drobną kruszonkę, następnie połączyć w jedną gładką kulę. Włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny.
Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić ciastem, podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 180 stopni C. Wstawić formę z ciastem do piekarnika i piec przez 15 minut.

Masa serowa. Zmiksować twaróg z mascarpone, puree dyniowym, cukrem, budyniem w proszku, mąką ziemniaczaną i cukrem wanilinowym. Następnie dodać roztopioną czekoladę i skórkę pomarańczową i ponownie zmiksować. Dodać jajka i jeszcze raz krótko zmiksować.
Masę serową wyłożyć na spód i piec przez ok. 35 minut do ścięcia się masy. Powidła zagotować z sokiem z pomarańczy, wylać na sernik. Inspiracja Kwestia Smaku.

Sernik dyniowy z polewą z powideł 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz