poniedziałek, 12 czerwca 2017

Babeczki z morelami i białą czekoladą

Kolejne pyszne śniadaniowe mufinki. Sezon owocowy w pełni, więc trzeba korzystać.

Babeczki z morelami i białą czekoladą



Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła, stopionego i ostudzonego
  • 4 morele, bez pestek, pokrojone na niezbyt grube cząstki
  • 5 łyżek cukru pudru
Polewa
  • tabliczka białej czekolady
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mikserem na średnich obrotach ubić jajka, cukier, ekstrakt z wanilii, mleko oraz stopione i ostudzone masło. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Ciastem napełnić foremki, na wierzchu położyć po 4 cząstki moreli, posypać cukrem pudrem. Piec przez 20 minut, aż babeczki urosną. Śmietanę i czekoladę rozpuścić na niewielkim ogniu. Polewą polać babeczki. Inspiracja Kwestia Smaku.

Babeczki z morelami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz