czwartek, 1 czerwca 2017

Tarta serowa ze szpinakiem i pomidorami

Kolejna pyszna tarta, bez mięsa idealna na piątkowe śniadanie.

Tarta serowa ze szpinakiem i pomidorami



Ciasto
  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka posiekanego oregano
  • 1 gałązka szczypiorku
  •  4 jaja
  • 250 g ricotty
  • 100 g sera feta
  • 100 g sera koziego
  • 100ml śmietany 30%
  • 1 duży pomidor
  •  7 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka
  • 300 g szpinaku
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć na formę do tarty, ponakłuwać i włożyć do lodówki na min 30 min. Następnie podpiec spód w piekarniku nagrzanym do 190*C ok 15min.

Farsz. Do miski włożyć ricottę, pokruszoną fetę, pokrojony ser kozi, jaja, śmietanę, posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, chili, szpinak oraz pokrojone suszone pomidory. Doprawić solą (w razie potrzeby) i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać łyżką. W miseczce wymieszać jaja, śmietanę, mleko, dodać odrobinę soli i pietruszkę. Farsz wyłożyć na podpieczony spód , zalać masą śmietanowo jajeczną. Piec ok 25min w temp 180*C.

Tarta serowa ze szpinakiem i pomidorami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz